fredag 30 november 2007

I väntan...

Äntligen!!!
Nu står adventsstaken i vardagsrummet och stjärnan är noggrannt upphängd i fönstret. Nu börjar väntan. Väntan på vaddå kan en undra? Men det är ju faktiskt så; att nu börjar den viktigaste av alla väntor; väntan på Herran!

För många människor är denna väntan en väntan på något annat. Vad dessa väntar på har jag inte riktigt förstått, men kanske en väntan på bätte tider eller väntan på något gott. Vem vet?
Många människor förbereder just nu den största kristna högtiden, enligt många.
Men vänta ett slag!
Den största kristna högtiden är väl ändå inte julen???

De viktigaste sakramenten återfinns ju faktiskt inte under julens ceremoni! Kristi förrådande, Kristi förlåtande, Kristi kropp och blod som utgives respektive utgjutes, Kristi korsfästelse, död och uppståndelse. När händer detta? Under julen? Knappast! Julen symboliserar bara glädjen när Helig Jungfru Maria får besked att Messias, Frälsaren, är nära. Frälsaren föds sedan, men inte på julafton vilket vi idiotiska, historielösa västeuropeer tycks tro, men på juldagen (fast egentligen senare än så). Och julklapparna får symbolisera de tre vice männens gåvor till den väntade Frälsaren. Men vad hette de?

Ja, just det: Kaspar, Melkior och Balthzar. Hur många vet det? När en frågar om detta får en till svar: Athos, Phortos och Aramis. Men hallå! Vilka var de? De var ju de tre musketörerna; en saga av Dumas!! Kära någon!!!

Nå, så vart vill jag komma?

Varför fira Jul, när en inte vet vad jul innebär!?

Låt oss alla fira den riktigt viktiga högtiden i så fall, om vi nu ska vidmakthålla och befästa de kristna högtiderna; låtom oss fira påsk! Påsken är värd att fira, julen enbart en liten del av den kristna traditionen, men det så klart; julen tycks inte så krävande... En som förstå de kristna budskapen skulle inte enbart fira jul utan att skämmas!

Så länge vi inte är kristna som folk, låt oss undvika det falska, kommersialliserade julfirandet!!! Ett sådant beteende är hädande om något!

"Kristus är sannerligen uppstånden...!!!"

1 kommentar:

Jonatan Fast sa...

Vad har hänt?
Predikanten Adbo är en ny bekantskap.
;)
Jag tänker i varje fall fira Jul på mitt Julmust- och Glögg-Knarkande, mys i kubik, smått överkommersialliserade, hädande och mörkerbortträngande vis.

På påsken äter jag lasagne.

Stor Julkram/Jonatan
Ps. För övrigt är du hjärtligt välkommen på Glöggmys hos oss Tisdagen den 18:e kl 19....