torsdag 6 december 2007

Lafa och HBT-utbildning

Nyss hemkommen från en mycket trevlig tillställning som Lafa (Landstinget förebygger AIDS) anordnat i samband med deras 20-årsjubileum.
Tänk, 20 år med kamp, politiskt som ideellt och professionellt, med syfte att minska smittspridning och bekämpa AIDS, men också för att främja sexuell hälsa.

Lafa bildades en gång i tiden för att bemöta en "ny" epidemi i Sverige. Och nog behövdes denna satsning! Inte bara Lafa arbetar med detta, det finns många frivilligorganisationer som arbetar med att förebygga HIV-spridning och öka medvetenhet och för att garantera en god sexuell hälsa.

Många tror att AIDS och HIV inte existerar idag, i alla fall inte i så stora mängder. Åtminstone om man får tro undersökningar kring attityder kring sexuellt umgänge och den låga andelen människor, framförallt ungdomar, som skyddar sig vid samlag.

Detsamma gäller också om man läser budgeten som majoriteten i Landstinget lagt. Där står inte ett ord om detta, många organisationer förlorar de statliga HIV-medlen och Landstinget täcker inte upp med förstärkt verksamhetsbidrag. Sprutbytesprogram för missbrukare har röstats ned, inga satsningar i budgeten och en ren okunskap om dessa frågor är kännetecken för Fp, M och Kd i dagsläget.

I lördags uppmärksammades traditionsenligt WAD - World AIDS Day. Statsminister Rheinfeldt talade i kungsträdgården. Märkligt nog framstod det som att statsministern tycks tro att HIV-spridning enbart är ett problem i underutvecklade länder, företrädesvis på den Afrikanska kontinenten, och att problemet är särskilt stort bland kvinnor. Så är det, men vår statsminister och även majoriteten i Sveriges största parlament - Stockholms läns landsting - glömmer bort en viktig grupp i denna fråga, nämligen MSM - Män som har sex med män.

För det första tror de flesta att denna grupp består av hmosexuella män. Men icke! Gruppen är betydligt större än så. Dit räknas också bisexuella och heterosexuella män. Statsministern sa inte ett ord om hur regeringen vill arbeta för att bekämpa smittspridningen i Sverige. Inte ett enda!

Inte tycks majoriteten anse att något bör göras för att minska spridningen av HIV och annan STI i gruppen MSM. Ökningen av smittade är 100 % på ett år och det rapporterades redan i juli månad detta år!

Ibland tror jag att cynismen är tämligen utbredd inom borgerligheten. "Utsätter man sig för risker får man stå sitt kast - då får man döden dö!" Enkelt, eller hur? Då försvinner ju problemet...

Skamligt anser jag!

Något som däremot är glädjande är att polismyndigheten i Stockholms län nu låter utbilda samtlig personal för att säkerställa att denna innehar "HBT-kompetens". Det till skillnad mot rikspolisstyrelsen som i maj detta år föreslog att stryka HBT-kunskap från utbildningarna på polishögskolan, men backade tack och lov efter massiv kritik.

Stå på dig Carin Götblad!!