fredag 21 september 2007

Keep on rocking, girl!

Lite dyster och samtidigt upprymd efter begravningsceremoni med anledning av Rita Creightons bortgång. Det känns konstigt. Rita har lämnat ett väldigt tomrum efter sig i många organisationer och hos många människor! Det blev en alldeles för kort stund på jorden. Vi var många som idag hedrade Ritas minne, helt i stil med Rita själv och hennes önskningar. Det finns så mycket en kan säga om Rita. Jag vill helt kort bara säga TACK! Rita brukade alltid avsluta sina debattinlägg med "I´ll be back". För mig är Rita "already back". Keep on rocking, girl!

torsdag 6 september 2007

Du som lämnar facket - GE FAN I MIN LÖN!

Idag kan vi läsa att LO-facken tillsammans tappat 80 000 medlemmar efter borgarnas attack mot A-kassan och fackföreningsrörelsen. Det innebär minskade medlemsintäkter på omkring 300 miljoner kronor. Många fackliga företrädare (anställda av de fackliga organisationerna bör tilläggas) tvingas lämna sina poster. Detta är inte det hemska med bilden. Det hemska är att de trehundra miljonerna skulle gått till att utbilda de fackliga medlemmarna, arbeta för säkrare arbetsmiljö, manifestera för starkare kollektivavtal och att satsa på medlemmarnas arbetsvillkor på arbetsplatserna. Vad ska nu bli av detta?

Jag förstår att det är kännbart ekonomiskt med den nya, förhöjda avgiften till A-kassan, men jag förstår inte varför medlemmarna sviker facket. Det är precis detta borgerligheten vill komma åt. En försvagad fackföreningsrörelse leder till försvagade kollektivavtal som i sin tur på sikt sänker lönerna, förlänger arbetstiderna, minskar OB-ersättningen och minimerar våra pensioner. Det kan inte komma som en överraskning.

Vi måste komma ihåg att det är facket som förhandlar kollektivavtalen. Idag saknar nästan var femte anställd ett kollektivavtal - ett avtal som garanterar löner, arbetstider, semestrar, pensioner osv! Kom också ihåg att Facket - det är VI! Du och jag tillsammans - ingen myndighet eller kommunal inrättning, utan enbart en intresseförening för oss som arbetar, eller löneslavar för den som så vill. Genom att lämna den fackliga organisationen i tron att spara några hundringar i månaden är lika dumt som att pissa i motvind (om du har en penis vill säga). Om facket försvagas och därmed också kollektivavtalen, kommer detta att innebära att vi ALLA förlorar i fråga om sänkta löner, längre arbetsdagar, mindre OB-ersätting osv. Hur korttänkt är inte det?

Historien vis (ja, jag är inte historielös, till skillnad mot många andra i detta land), inser jag dock att den här tillbakagången kommer att innebära en allmän försämring för de svagaste i samhället, Du och jag. Det i sin tur kommer förhoppningsvis innebära en folklig resning och en mobilisering underifrån. Det är på detta hopp jag lever, men jag kan inte låta bli att vara argsint på de som inte är solidariska och därför väljer att lämna facket. Det är en sak om de dumdristigt ställer till så att de bara skadar sig själva genom sänkta ersättningar och inskränkta rättigheter på jobbet, men GE FAN I MIN LÖN och MINA RÄTTIGHETER! Att lämna facket innebär att fackkamraterna och ALLA andra på arbetsplatsen (bland löntagarna vill säga) drabbas!

Tack för den bakvända solidariteten, din egoistiske sate, kollektivt självmord kallas det och vad jag vet är sådant kriminellt!